Ajankohtaiset työnhausta ja työpaikoista

Tarinoita meistä Opteamiin liittyvistä ihmisistä ympäri Suomen ja maailman sekä tuoreet vinkit työnhakuun.
3.11.2016

"Kuka sano et saat tuloksii ilman duunii"

Musta Barbaari ei ole aina ollut Musta Barbaari eikä hän edelleenkään ole pelkästään sitä. Mies on tehnyt duunia oman menestyksensä eteen, ja kuten hänen Salil eka, salil vika biisinkin sanat kertovat “kuka sano et saat tuloksii ilma duunii, älä usko niit se on pelkkä satu”.

Teini-ikäisellä Musta Barbaarilla, siis James Nikanderilla, oli suunta hukassa. Pahasti. Jalkapallon ympärille elämäänsä rakentanut Nikander joutui lopettamaan lupaavan uran loukkaantumisen takia. Itä-Helsingin kadut, takkuilevat opinnot ja hankala menneisyys olivat kaikki jättäneet jälkensä.


musta barbaari

“Mä olin masentunut, veloissa ja ilman työtä. Onneksi löysin kuitenkin kehonrakennuksen, se auttoi jonkin verran. Koskaan mä en ole ollut luovuttaja. Halusin tienata omat rahani ja elättää itseni”, Nikander muistelee.

Noihin aikoihin Nikanderin veli teki töitä suomalaisessa henkilöstövuokrausfirmassa. James haki samaan ja moneen muuhunkin yritykseen töihin, mutta mistään ei löytynyt paikkaa. Ei ennen, kuin James otti yhteyttä Opteamiin.

“Mä oli noin 20-vuotias ja lupasin tehdä duuniksi mitä tahansa. Sillä mä varmaan servasinkin kaikki muut siinä ryhmähaastattelussa”, Nikander sanoo ja naurahtaa. Mä sain työpaikan. Joskus oli kaupan kassalla, joskus maskottina, joskus varastolla. Kävin myös Tähtitarjoilija-koulutuksen ja olisin päässyt lopulta vakkaripaikalle yhteen Helsingin keskustan ravintolaan.”

Nikander kuitenkin kieltäytyi työpaikasta, koska hän oli lähdössä reissuun, joka loisi lopulta Mustan Barbaarin. Elämään oli alkanut löytyä pysyvyyttä ja tavoitteita. Nikander kertoo, että äitinsä ja ystäviensä tuella hän sai uutta toivoa ja jaksoi eteenpäin. Opteamin kautta työllistyminen oli kuitenkin suurin helpotus.

”Opteam oli se, joka antoi mulle mahdollisuuden. Se vähän niinku otti osan taakkaa pois mun harteilta. Mulle tuli sellainen fiilis, että elämä voi olla paljon enemmän.”

Vakituisen ravintolapestin sijaan Nikander lähti siis kiertämään Suomea räppäri Ruudolfin, eli Rudy Kulmalan, kanssa. Työtehtävänä oli paitojen myyminen. Yksi tuon kiertueen keikka on jäänyt Nikanderille erityisesti mieleen. Musta Barbaari oli tuolloin jo valikoitunut Nikanderin taiteilijanimeksi.

“Rudy huusi, että jos joku menee nyt ostamaan paidan Musta Barbaari ottaa paidan pois! Ja nehän tuli. Keikka keikalta siitä tuli sitten isompi juttu ja lopulta mä olin lavalla. Se oli kuin eeppinen välishow.”

Nopeasti miehen maine alkoi kasvaa ja levitä. Lopulta Mustan Barbaarin menestyksen sinetöi Taru Painojen Herrasta -dokumenttiprojekti ja sitä seurannut single Salil eka, salil vika.

“Sillon tästä tuli oikeasti viraalijuttu ja jengi alko fanittaa. Tajusin sen eka kerran, kun neljä noin 15-vuotiasta jannua halus ottaa kuvia mun kanssa kadulla. Olin ihan hölmistynyt siitä”, Nikander kertoo.

Katsoessaan menneisyyteen Nikander merkityksellisimpiä asioita ovat perhe, urheilu ja Opteam.

“Mä olin vaikeessa tilanteessa, ja ne halus aidosti ja oikeesti auttaa mua. Sillä on aivan valtava merkitys siihen, mitä tunsin voivani tehdä. Sillon mä ajattelin, että aurinko tulee vielä paistamaan, ja että se mun teinivuosien tilanne oli vain väliaikainen.”

Juttu julkaistu Varusmieslehdessä 4/2016. Teksti ja kuvat Hanna Tuulonen.

-- --

AVOIN TYÖPAIKKA STOCKMANN


TUTUSTU TÄHTITARJOILIJA-KOULUTUKSEEN


Opteam

Aiheet: Kauppa, #opteampeople, Kauppa ja asiakaspalvelu, Teollisuus ja logistiikka, Ravintola ja hotelli

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi