Opiskelu + Työt = 5/5

23.8.2017    Aiheet: Blogi, Työnhaku

Usein kuulee kritisoitavan opiskelujen parista työelämäputkeen siirtymisen hankaluutta. Tähän lienee monia syitä, eikä syyttävän sormen osoittelu yhtä tiettyä tahoa kohtaan ole mielekästä tai palvele ketään.

Pelkällä tutkinnolla ei välttämättä aukea työelämän ovet niin kuin haluaisi, ja pelkällä työkokemuksella varustettu työnhakija taas saattaa törmätä tutkinnon puutteen aiheuttamiin esteisiin. Kultainen keskitie opiskeluiden ja työn tasapainottelussa tarjoaakin monelle parhaat eväät tulevaisuuteen.

Tiedän kokemuksesta miten hektistä sekä taloudellisesti haastavaa opiskelun ja työn yhdistäminen voi ajoittain olla. Opinnot vievät aikaa, ja kuitenkin töissäkin tulisi ehtiä käymään saadakseen jääkaappiin muutakin kuin valon. Arjen tasapainottelu ei aina ole pelkkää ruusuilla tanssahtelua, ja sosiaalinenkin elämä vaatii ylläpitoa. Yhtä kaikki en vaihtaisi kokemaani pois, sillä nimenomaan opiskelun ja töiden silloinen balanssi on johtanut tilanteeseen, jossa töitä on riittänyt tekevälle koko aikuisiän ajan. Tämän päälle vyölle on karttunut aimo määrä elämänkokemusta ja ystäviä matkan varrelta.

Hyvä tyyppi saa paikan. Tällainen lausahdus on tuttu varmasti useimmille, ja sen osatotuus piilee siinä, että korkea motivaatio ja innokkuus oppia uutta ovat vähintään yhtä tärkeitä ominaisuuksia työtä haettaessa kuin koulututkinto. Ennakkoluulottomuus ja työtä pelkäämättömyys heijastuvat yleensä työpaikkoina CV:ssä. Harvan urapolku koulun penkiltä unelma-ammattiin kulkee suorinta reittiä, joten kohdalle sattuvat mutkat tulisi osata nähdä ennen muuta mahdollisuuksina kartuttaa kokemusta. Joskus urapolulta poikkeava pikkutie voi avata myös silmiä, ja tuleva ammatti voikin löytyä sattumusten ja oman itsetuntemuksen lisääntymisen kautta muualta kuin olisi voinut arvatakaan.

Työkokemuksen kartuttaminen nuorella iällä edesauttaa myös verkostojen luontia tulevaisuutta silmällä pitäen, ja reipas sekä hyvän asenteen omaava tekijä jää varmasti yrityksen mieleen. Vasta ensiaskeliaan työelämässä ottavan nuoren olisikin hyvä suhtautua opiskeluaikojen töitä kohtaan sillä asenteella, että vaikkei juuri sen hetkinen duuni vastaisikaan tulevaisuuden suunnitelmia, kaikesta työstä saa rutkasti kokemusta ja itsetuntemusta!

Meillä Opteamilla on tarjolla erilaisia töitä eri aloilta, jotka ovat räätälöitävissä aina tekijän oman elämäntilanteen mukaan. Opiskelijana pystyy itse vaikuttamaan vuorojen määrään, ja lisäksi on mahdollista työllistyä myös pidempiaikaisesti. Työelämä läpikäy kiihtyvää murrosta, ja klassisen elämäntyön on korvannut ajatus elämän ja työn tasapainoisesta yhteensovittamisesta. Opiskelijat työelämän alkutaipaleella ovat tämän ajattelutavan edelläkävijöitä, ja yhä useampi etsii töitä tietyksi ajanjaksoksi määrittelemättömän keston sijaan.

Elämän ei tulisi olla pelkkää työtä, vaikka se voi parhaimmillaan olla iso osa identiteettiä. Työn tulisi olla osa elämää, ja tukea jokaisen yksilöllisiä tavoitteita sekä ambitioita.
-- --

 

KATSO KAIKKI AVOIMET TYÖPAIKKAMME

Somepresenssi työllistymisen keinona_TuomasHaapsaari_ValtteriKarjula
Niko-Pekka Matilainen

Niko-Pekka Matilainen

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa uusimmat työntekijätarinat sähköpostiisi