Paakuva-blogi-CAYA-2017.jpg

Rafla on niin paljon enemmän

9.10.2017    Aiheet: Ravintola ja hotelli, Blogi

Ravintola-alasta* tulee mieleen toiselle glamour ja kantispaikka nuoruudessa. Toiselle unelmien kutsumusammatti ja toiselle välivaihe, jonka aikana oppii paljon itsestään. Ravintola-alaa voisi pitää tulevaisuuden ja tämän hetken kuumimpana alana, ellei palkkaus, työajat ja yleinen arvostus asettaisi sen asemaa jatkuvasti kyseenalaiseksi.

TULEVAISUUDEN PEOPLE BUSINESS -toimijat

Voisi kuitenkin ennustaa, että tätä alaa ei tekoäly pysty ainakaan hetkeen valtaamaan. Eräs ravintola-alan kokenut osaajamme kuvasi asiaa hyvin sillä, että robotin tarjoileman drinksun mukana ei tullut mitään muuta kuin drinksu. Mehän kaikki tiedämme, että baarimikon työnä on toimia varsinaisen työn lisäksi myös mm. deittivälittäjänä, keittiöpsykologina ja ravintolan tunnelmanluojana. Kuinka moni elämäntarina olisikaan jäänyt vaisuksi ilman ravintolaa ja sen hengen ja palvelukokemuksen luovaa henkilökuntaa.

Mitä fiiliksiä oheinen video herätti sinussa? Toivottavasti kiinnostuksen ravintola-alaa kohtaan!

MISTÄ UUDET TEKIJÄT JA NYKYISILLE ARVOSTUSTA

Ravintola-ala ei vain tunnu sen jännittävyydestä ja monipuolisuudesta huolimatta kiinnostavan työnhakijoita, ei edes alalle kouluttautuneita, vaikka itse ravintolaskene elää ja voi hyvin – ainakin pääkaupunkiseudulla ja jatkuvasti versoten myös muualla. Syitä on monia, mutta suomalainen palvelukulttuuri on ollut omiaan lannistamaan innokkaimmatkin alalle tulijat. Byrokratian jäykkyydestä käydään paljon keskusteluja, mutta loppujen lopuksi muutokset tapahtuvat liian verkkaisesti.

Opteam on tunnistanut työvoimatarpeen alalla jo vuodesta 1999 ja seuraa-mamme kehitys on ollut osin palkitsevaa, osin paikallaan junnaavaa. Alan edelläkävijät, innovaattorit, ahkerat puurtajat, kokeneet konkarit, junnut ja babyt ovat pitäneet toiminnan hengissä Suomen kokoisessa maassa, välillä jopa hienosti maailmalla huomiota saaden. Kokin työstä on tullut trendikästä, ja ulkona syömisen -kulttuuri on lisännyt alan tarjontaa ja monipuolisuutta sekä asiakkaiden että työntekijöiden näkökulmasta. Mutta mielikuvat työskentelystä ravintola-alalla ovat kuitenkin hyvin voimakkaita ja nämä mielikuvat istuvat edelleen hyvin tiukassa.

VAHVOJA MIELIKUVIA HERÄTTÄVÄ suuri tuntematon

Tekemämme pikainen empiirinen tutkimus esimerkiksi osoitti, että alaa huonosti tunteva korkeakouluopiskelija menisi mieluummin opiskelujen ohella raksalle kuin raflaan töihin. Kuolevat toimistotyöt näyttäytyvät enemmän urapolkuja tarjoavana mahdollisuutena, kuin blokkaaminen konseptikuppilassa. Suurimmaksi syyksi nimetään se, ettei tunneta tai tiedetä mitä alaa tarjoaa – tuntipalkka on sellainen mysteeri, että pisimmätkin matemaattiset kaavat jäävät paremmin mieleen.

Tämä osin yllättää, sillä kaikki ovat ainakin joskus vierailleet jossain, jossa joku muu on valmistanut ruoan ja ehkä jopa tarjoillut sen pöytään. Kyse on työstä, jossa luovitaan erilaisissa rooleissa, välillä enemmän tai vähemmän keskittyen yhteen kokonaisuuteen. Monessa ravintola-alan työpaikassa on myös mahdollisuus työskennellä todella kiinnostavien brändien parissa ja kansainvälisyys tulee kuin huomaamattaan, kielitaidoista puhumattakaan. Samalla kehittyvät myös vuorovaikutustaidot, paineensietokyky ja aina elämässä tarvittavat puhelahjat, lue myyntitaidot.

ala, joka ansaitsee tulla huomatuksi

Yleisesti ottaen ei siis nähdä, mitä ravintola-alalla työskentely voisi positiivisessa mielessä tarjota, voidaksemme miettiä sen kiinnostavuutta tulevana työnantajana tai suositellaksemme sitä tulevaisuuden urapolkuna alalla jo olevalle. Me tykkäämme syödä, twerkkaa, popittaa, kohdata ihmisiä livenä, somettaa ruokakuvia ja hifistellä muistoja vuosia myöhemmin – ravintolassa, mutta työskentely siellä – sen jätämme paremmin tietäville. Toistaiseksi.
Olisi hienoa, jos ravintola-ala ei jäisi enää minkään muun alan varjoon.
Niin paljon mahdollisuuksia se tarjoaa.

-- --

New Call-to-action

 

Ehkä sinunkin tulevaisuuden työpaikkasi löytyy tältä alalta!

KATSO MIKSI RAVINTOLA-ALA

KATSO RAVINTOLA-ALAN TYÖPAIKKAMME

KOE TYÖELÄMYS POHJOISESSA

 

Tämä kirjoitus aloittaa ravintola-alaa pohtivan blogisarjan. Kirjoittajina sekä alan osaajia, että alaa ulkopuolelta havainnoivia.

*Ravintola-alalla viitataan tässä niin ruokaravintoloihin, yökerhoihin, kahviloihin, pikaruokala-, fine dining-, ja -lounaspaikoihin. Jäikö joku mainitsematta? 

Somepresenssi työllistymisen keinona_TuomasHaapsaari_ValtteriKarjula
Katriina Sahlman

Katriina Sahlman

katriina.sahlman@opteam.fi

Viestinnän asiantuntija

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa uusimmat työntekijätarinat sähköpostiisi