Jukka-Rantala-VA-Opteam-header.jpg

Robottiprosessinhoitajan työssä ihminen on haasteiden ratkaisija

26.4.2018    Aiheet: Teollisuus ja logistiikka, Koulutus, Työelämä, Ajankohtaista

Robotit ovat jo arkipäivää työelämässä. Sen tietää myös Valmet Automotiven Jukka Rantala, joka kouluttautui ensin robottiprosessinhoitajaksi ja toimii nyt esimiehenä robottisolujen kokoonpanossa, vastaten myös robottien huollosta ja ylläpidosta. Jukan mukaan työssä on mielenkiintoa, vaihtelua ja haasteita enemmän kuin tarpeeksi, johtuen tehtaan laitekannan monipuolisuudesta.

Jukka, kerro robottiprosessinhoitan työstä? Mikä on työssä haastavinta ja mielenkiintoisinta?

"Prosessinhoitajan työ hitsaamossa on ylläpitää robottisoluja toimintakuntoisina, toimintahäiriöiden ratkaisijana ja korjaajana. Mukavinta ja haastavinta prosessinhoitajan työssä on erilaisten ongelmatilanteiden ratkaiseminen. Ratkaisut ja korjaukset ovat nopeatempoisia, koska solun pitää toimia 2-3 minuutin päästä ongelman alkamisesta ja mitä kauemmin robottisolu on pysähdyksissä, sitä kovempi paine prosessinhoitajan päälle kasautuu."

Kerro hieman itsestäsi?

"Olin 52-vuotias kun menin robottikoulutukseen ja työkokemusta teollisuudesta on yli 25 vuotta. Valmistuin 90-luvun alussa Vaasan Teknisestä Oppilaitoksesta koneautomaatiotekniikan linjalta ja työskentelin yrittäjänä sähkö- ja automaatioalalla yli 20 vuotta." 

 

 

Miten käymäsi koulutus valmisti sinua työhön ja mikä siinä oli parasta?

"Robottikoulutus on ehdoton edellytys, jos aikoo prosessinhoitajaksi Valmet-Automotivelle. Robottien ohjaaminen ei onnistu ilman koulutusta ja robotiikkaan perehdyttämistä, koska jos sinut on palkattu prosessinhoitajaksi, niin silloin myös odotetaan, että pystyt hoitamaan tehtävääsi. Pitää olla rohkeutta tarttua pendanttiin (robotin ohjaus- ja ohjelmointikapulaan).

"Lapualla saatu robottikoulutus oli erittäin tärkeä ja hyvälaatuinen koulutus, joka antoi pohjan kehittyä työn ohessa prosessinhoitajaksi. Parasta koulutuksessa oli laadukas ja asiantunteva kouluttaja sekä koulutusta varten hankitut harjoittelurobotit."

Lisäksi  robottikoulutuksen jälkeen työskentely erilaisten prosessien hoitamiseen ohjelmoitujen robottien kanssa kehitti ja "avasi" ymmärtämään robottien mahdollisuutta käyttää niitä erilaisissa prosesseissa.

Mitä nostaisit esille koulutukseen haluavalle?

"Robottikoulutukseen haluavalla olisi tärkeää olla loogisesti hyvä ajattelu- sekä koordinaatiston hahmotuskyky. Paineensietokyky on myös tärkeää sekä tietenkin valtava halu oppia!"

Tutustu tarkemmin pian alkavaan robottiprosessinhoitajan koulutukseen ja työmahdollisuuksiin:

New call-to-action

 

Tilaa uusimmat työntekijätarinat sähköpostiisi