Työnhaku kysyy kärsivällisyyttä, intoa ja halua kehittyä – osa I

8.5.2017    Aiheet: Työnhaku, Ajankohtaista, Ravintola ja hotelli, Kauppa ja asiakaspalvelu, Toimisto- ja asiantuntijatyö, Luova, Blogi

Työnhakuun on monia tapoja ja haluan tässä jakaa omat vinkkini rekrytoijan näkökulmasta. Olen myös itse ollut työnhakijana ja tiedän, että niin sanotusti kakkoseksi jääminen harmittaa. Haluan silti tsempata kaikkia sillä, että vaikka joskus joutuu pettymään, aina kannattaa yrittää.

työnhaku

KAIKKI LÄHTEE SIITÄ, MITÄ HALUAT TEHDÄ JA
MISSÄ OLET HYVÄ

Ennen kuin lähtee aktiiviseen työnhakuun, on hyvä miettiä hetki sitä, mitä haluaa oikeasti tehdä ja missä oma osaaminen olisi parhaiten hyödyksi. Esitä vaikka kirjallisesti seuraavat kysymykset ja vastaa niihin, niin voit hyödyntää vastauksiasi esimerkiksi työhakemukseesi:

 • Mitä osaamista minulla on? Mitä olen oppinut työelämässä? Mistä taidoistani ja osaamisestani olen saanut positiivista palautetta?
 • Mitä haluaisin oikeasti tehdä? Minkälaiset työtehtävät minua kiinnostavat?
 • Kaipaanko lisää haasteita vai haluanko siirtyä kokonaan toiselle alalle?

Yllämainituilla pääset jo hyvin alkuun. Kun tiedät, mihin tähtäät ja mitä haluat tuoda itsestäsi esille, sinun on paljon helpompi kohdistaa työnhakua sellaisiin tehtäviin, joissa myös todennäköisesti viihdyt ja johon sinulla on jo valmiiksi tarvittavaa osaamista ja valmiuksia. Uudelle alalle hakiessasi kannattaa kertoa työhakemuksessa motivaatiostasi ja vahvuuksistasi hakemaasi tehtävään, vaikka kokemus puuttuisikin.

hae työpaikkoja avoimin mielin

Useimmat työpaikat löytyvät verkosta erilaisista työnhakuportaaleista, sosiaalisesta mediasta, organisaatioiden omilta verkkosivuilta ja niin edelleen. Kaikkia työpaikkoja ei tietenkään julkaista verkossa, vaan vapaita työpaikkoja täytetään paljon myös ihmisten omien verkostojen kautta. Työpaikkaa hakiessa on hyvä muistaa, että myös avoimella hakemuksella voi lähestyä itseä kiinnostavaa työnantajaa. Tällöin on vain tärkeää panostaa etukäteisvalmisteluihin, eli selvittää mitä lisäarvoa ja sellaista osaamista voisi tuoda kyseiseen organisaatioon, että heille lähetetty avoin työhakemus herättäisi mielenkiinnon.

Monesti työnhakutilanteessa käy myös niin, että keskittyy etsimään ja huomioimaan vain ne työpaikat työtehtävineen, jotka vastaavat edellistä tai nykyistä työpaikkaa. Huomioi siis nämä:

 • Tutustu laajasti verkon tarjontaan avoimista työpaikoista.
 • Tutustu itseäsi kiinnostaviin työnantajiin ja selvitä mihin voisit jättää avoimen työhakemuksen, tarvittaessa voit myös soittaa yritykseen – tässä kohtaa hyödyttää, jos tiedät kenelle soittaa.
 • Tutustu ennemmin toimialaan ja tehtäväkokonaisuuksiin, kuin nimikkeisiin – eri yrityksissä eri nimikkeet voivat pitää sisällään hyvinkin erilaisia tehtäviä.
 • Hyödynnä sosiaalista mediaa ja omia verkostojasi, työpaikka voi löytyä mistä tahansa.
 • Muista, että määrä ei korvaa laatua, mutta et välttämättä saa työhaastattelukutsua yhdellä hakemuksella per kuukausi.
 • Järjestä aikaa työnhakuun, työhakemuksen viimeistelyyn ja CV:n läpikäymiseen. Pyydä vaikka jotain tuttuasi lukemaan hakemuksesi ja antamaan sinulle siitä palautetta. Ulkopuolinen näkökulma voi tuoda arvokasta tietoa siitä, mitä asioita sinun kannattaa tuoda esille itsestäsi.

valmistaudu työhaastatteluun hyvin

On yleisesti tiedossa, että moni voi hakea pitkään ja moneen paikkaan, tulematta kuitenkaan valituksi. Rekrytoijana olen välillä huomannut, että haastateltavassa työnhakijassa on aistittavissa tiettyä rutinoitumista, jopa kyllästymistä, jos hakija on ollut useassa haastattelussa ilman sen suurempaa menestystä. Onkin tosi tärkeää muistaa, että vaikka työnhakijana olisit käynyt monessakin työhaastattelussa, rekrytoija tai haastattelija tapaa sinut aina ensimmäistä kertaa.

Työhaastattelutilanteeseen kannattaa aina valmistautua hyvin etukäteen. Tässä omat valmistautumisvinkkini:

 • Kirjoita ylös missä olet hyvä ja mitä haluat ehdottomasti muistaa sanoa tai kysyä työhaastattelussa. Kirjoitetun asian muistaa usein hieman jännittävässä tilanteessa paremmin kuin jos pelkästään miettii kyseisiä asioita mielessään.
 • Tutustu työpaikkailmoitukseen ja työpaikkaa tarjoavaan organisaatioon huolellisesti. Minkälaista osaajaa he hakevat ja miten oma osaamisesi vastaa näihin tarpeisiin? Miksi haluat juuri tähän organisaatioon töihin? Mitä arvostat kyseisessä organisaatiossa ja miten näkisit itse sopivasi juuri tähän organisaatioon? Mitä haluaisit kysyä heiltä työhaastattelutilanteessa?
 • Muista, että sen lisäksi mitä sanot haastattelussa, merkitsee myös se, millaisen ensivaikutelman annat itsestäsi. Pukeudu siis mieluummin yli kuin ali, eli valitse siistit vaatteet. Jos kuitenkin haluat korostaa persoonaasi tai pukeutua rennommin, muista niin sanotusti kohtuus. Työhaastattelutilanne ei täysin kuvasta organisaation arkipäivää, eli vaikka organisaatiossa kuljettaisiin normaalisti rennoissa vaatteissa, rekrytointitilanteessa voidaan arvostaa virallisempaa pukeutumista.
 • Haastattelutilanteessa on hyvä olla rehellinen, mutta ei ylirehellinen. Korosta parhaita puoliasi ja mieti etukäteen kehittämiskohteesi. Sinulta kysytään varmasti, missä haluaisit kehittyä.
 • Videohaastatteluun valmistautuessa kannattaa katsoa
  Tiviin antamani vinkit >>
 • Ole paras mahdollinen sinä, sillä haastattelu on nopeasti ohi. Osaamisen lisäksi tärkeää on myös, millaisen vaikutelman annat itsestäsi. Rekrytointipäätöksiin vaikuttaa usein myös se, miten hyvin työpaikkaa hakevan henkilön arvot ja odotukset kohtaavat rekrytoivan yrityksen kanssa.

 

Lue myös työn hakemista käsittelevän blogini toinen osa >>

-- --

KATSO KAIKKI AVOIMET TYÖPAIKKAMME

Somepresenssi työllistymisen keinona_TuomasHaapsaari_ValtteriKarjula
Antonio Mikkonen

Antonio Mikkonen

antonio.mikkonen@opteam.fi

Rekrytointikonsultti

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa uusimmat työntekijätarinat sähköpostiisi