Välivuosi - mikä ihana syy kasvattaa työkokemusta ja lompakon paksuutta

17.8.2017    Aiheet: Blogi, Ravintola ja hotelli, Kauppa ja asiakaspalvelu, Työnhaku

Välivuosi. Termi lienee tuttu jokaiselle. Välivuosi on se ajanjakso, jonka nuori käyttää tavalla tai toisella opiskeluiden sijaan. Syyt voivat olla moninaisia; oma ala saattaa olla vielä hakusessa, tai pääsykokeiden tulokset jättivät kalkkiviivoille, eikä opinahjon ovi tällä kertaa auennut. Yhteiskunnallisesti huolestuttavinta ilmiössä on syrjäytyvien nuorten kohtalo, sillä ilman peruskoulun jälkeisiä opintoja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisen riski kasvaa huomattavasti. Välivuosi voi kuitenkin olla myös ennalta arvaamaton onnenpotku, sillä se voi luoda urapolun ensimmäisiä hataria suuntaviivoja – töiden avulla.

Vaikka opiskelupaikka olisikin jäänyt tällä kertaa vain haaveeksi, ei ole syytä jäädä tuleen makaamaan. Työkokemusta voi kerryttää tänä aikana, ja pääsykokeita järjestetään myös tulevaisuudessa. Oman tulevaisuuden ammatin tai alan voi löytää vaikka juuri välivuoden töiden kautta, ja mikäli näin ei käy, niin ainakin sitä osaa kulkea kohti yhä selkeämpiä päämääriä näiden kokemusten avulla.

Itse tein opintojeni ohella töitä epäsäännöllisen säännöllisesti miltei koko opintojeni ajan, aina abivuodesta korkeakouluopintoihin. On tärkeää ymmärtää, ettei ensimmäisiin työpaikkoihin hakiessa sovi olla turhan nirso, sillä kaikenlaista työkokemusta kyllä arvostetaan. Ikinä ei voi myöskään tietää, millaisista tilanteista itsensä löytää vuosien päästä. Ties vaikka vuosien takainen työkaverisi olisikin lopulta se, joka haastattelee sinua hakemaasi työhön. Reipas ja hyvällä asenteella varustettu tekijä jää aina taatusti mieleen.

Työtä pelkäämättömyys avaa yleensä ovia uusiin ja uusiin haasteisiin, ja tämän kaltainen asenne heijastuu myös muille elämän osa-alueille. Vaille opiskelupaikkaa jääminen kuuluukin harmittaa, sillä ilman tällaisia tunteita ihminen tuskin olisi alun perinkään ollut kovin tosissaan kouluun hakiessaan. Kuten sanottua, useissa elämänmuutoksissa piilee kuitenkin se hopeareunus - myös tässä. Ilman työkokemusta, pelkkien opintopisteiden ja tutkintotodistusten kanssa harvemmin kukaan astelee siihen unelmiensa duunipaikkaan. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että joidenkin oppilaitosten sisäänpääsyvaatimuksissa työkokemuksesta voi saada lisäpisteitä.

Elämä ei lopu pisteen päähän jäädessä – päinvastoin. Opteamilla on avoimia työpaikkoja ympäri vuoden, ja työkokemuksen kerryttämisen lisäksi välivuotena on mahdollisuus tienata kukkaroon täytettä. Moni uratarina on noussut toden teolla lentoon kauttamme.
-- --

VÄLIVUOSI TÖISSÄ

KATSO KAIKKI AVOIMET TYÖPAIKKAMME

Niko-Pekka Matilainen

Niko-Pekka Matilainen

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa uusimmat työntekijätarinat sähköpostiisi