3 + 1 vinkkiä luovan lahjakkuuden johtamiseen

26.8.2016    Aiheet: Johtaminen, Luova, Blogi

Luovia ihmisiä on kuulemma hankala johtaa. He tarvitsevat erityisiä vapauksia, heitä pitää kohdella silkkihansikkain, heitä pitää johtaa toisin kuin muita. Ajattelen toisin.

Minulla oli kerran työkaveri, joka selitti tosissaan, että hänhän ei ole yhtään luova, kun hän on tällainen insinööri-projektipäällikkö, joka edustaa tylsyyttä teidän villisti luovien mediaihmisten maailmassa.

Se oli täyttä pötyä. Projektipäällikkö – Anssi nimeltään – oli luovimpia työkavereita, joita minulla on koskaan ollut. Anssilla ei koskaan ollut ongelmia, oli vain ratkaisuja, sillä hän keksi nopeasti tehokkaita ja fiksuja tapoja tehdä asiat toisin. Hän sukelsi ennakkoluulottomasti mutkikkaisiin ja abstrakteihin asioihin ja teki niistä luovan älynsä avulla yksinkertaisia ja helppoja, niin että muutkin tajusivat ne. Hän esitti vaikeissa valintatilanteissa vaihtoehdot niin, että valinnasta tulikin yllättäen helppo ja huojentava.

LUOVAA LAHJAKUUTTA ETSIMÄSSÄ

Luovuutta on meissä kaikissa. Jotkut käyttävät sitä luoviksi mielletyissä töissä, toiset tylsiksi mielletyissä. Joku toimii luovassa ammatissa olematta kovin luova. Mutta ei sillä väliä: luovuus on tärkeää, mutta niin ovat monet muutkin ominaisuudet.

Väitän siis, että luovaa lahjakkuutta voi löytää vähittäiskaupasta yhtä hyvin kuin mainostoimistosta.

Ja samalla väitän, että luovissa ammateissa toimivat ihmiset ovat ihan samanlaisia kuin ihmiset yleensä. Tai tarkemmin sanoen he ovat kaikki omanlaisiaan, mutta heissä on paljon yleisinhimillisiä ominaisuuksia, jotka yhdistävät meitä kaikki ihmisiä.

MITEN JOHTAA LUOVAA LAHJAKKUUTTA?

Ei heitä ole helppo johtaa. Ei ketään ole. Mutta ei heidän johtamisensa minun kokemusteni mukaan juuri poikkea muiden ihmisten johtamisesta. Muutamalla perusperiaatteella pääsee hyvin liikkeelle.

Tässä siis otsikossa luvatut vinkit:

  1. Kunnioita ihmisiä. Kuuntele niitä, joita johdat, ja koeta päästä perille heidän erityislaatuisuudestaan. Ymmärrä, mikä kutakin motivoi. Ota vastaan kritiikkiä ja vastalauseita ja keskustele niistä. Älä päästä kunnioitusta herpaantumaan.
  2. Ole selkeä. Anna suunta. Auta ihmisiä sitoutumaan yhteisiin päämääriin. Silloin, kun tilanne on epäselvä ja muutoksia tulee koko ajan, sano sekin suoraan ja päätä yhdessä ihmisten kanssa, miten navigoitte tilanteessa, jossa selkeä suunta puuttuu. Luokaa yhdessä kokemus suunnasta.
  3. Anna tilaa. Älä jätä ihmisiä yksin mutta älä liioin puutu heidän tekemisiinsä liiaksi. Jos sinusta tuntuu, että ihmiset eivät osaa, kysy itseltäsi, kenen tehtävä on hoitaa tiimiisi sopivat ihmiset ja heille oikea osaaminen. Vastaus löytyy peilistä.

Entäs se plus yksi? Se tulee tässä:

Tutustu Opteam Luovaan. Me Opteam Luovassa osaamme luovien – ja muidenkin – ihmisten johtamisen mutta osaamme myös tekemisen. Kun mietit, miten saisit some-konseptin luotua tai kolmen kuukauden some-kampanjan polkaistua äkkiä käyntiin, me löydämme sinulle nopeasti parhaat tekijät. Tai kun mietit, miten voisit viedä tuotantoprosessisi digiaikaan ja päivittää tekijöiden osaamisen, me esitämme sinulle muutaman vaihtoehtoisen mallin. Tai jos tarvitset vaikkapa sisältömarkkinoinnin tekijöitä, Opteam Luova on silloinkin oikea osoite.

JÄTÄ YHTEYDENOTTOPYYNTÖ

 

Ja jos kiinnostuit työstä Opteam Luovassa, täytä avoin hakemus 

JÄTÄ AVOIN HAKEMUS


Me Opteam Luovassa haluamme rakentaa luovien alojen tulevaisuutta yhdessä tekijöiden ja työnantajien kanssa. Nähdään!

Osallistu keskusteluun: Luovan työn tekijä, miten sinua pitäisi johtaa? >>

-- -- -- --

Miten media-ala selviytyy murroksesta, Elina Yrjölä? >>

Miten media-ala selviytyy murroksesta?

 

Elina Yrjölä

Elina Yrjölä

elina.yrjola@opteam.fi

Asiakkuusjohtaja, Opteam Luova
Puh. 040 1252 248

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset