Exceleitä ja pellehyppyjä – työkokeilu elokuva ja tv-tuotantoyhtiössä

13.10.2016    Aiheet: Ammatillinen kuntoutus, Työkykyjohtaminen, Luova, Ajankohtaista

Loppukeväästä kokeilimme jotain uutta – haimme ensimmäistä kertaa työkokeilupaikkaa somesta. Mikä olisikaan luonnollisempi kanava löytää työ media-alan ammattilaiselle, kuin media itse. Samalla Outi heitti omat verkkonsa vesille. Löytyikö unelmien työ? Mitä Outille kuuluu nyt?

Astumme huoneeseen, jonka oven pieltä koristaa puinen tekojalka ja yhden seinän täyttää valtava screeni. Nurkassa seisoo jonkinlainen avaruudellinen metallihäkkyrä. Olemme saapuneet elokuva- ja televisiotuotantoyhtiö It’s Alive Films'n toimistolle kulttuurikeskus Teurastamon yläkertaan. Kahvi kaadetaan Arabian Saara -kuppeihin ja ilmassa voi aistia ripauksen nostalgiaa. Kahviseuraksemme Outin lisäksi saamme It’s Aliven Jani Pösön.

työkokeilu

Miten on mennyt, Outi?

”Todella hyvin on mennyt kyllä. Tulin It’s Alive:lle kehittämään ja viemään eteenpäin Give Me Five  -lyhytelokuvagaalan konseptia. Gaalalla kerätään varoja nuorisotyölle. Lisäksi olen esimerkiksi tehnyt Suomen elokuvasäätiölle väliselvityksiä sekä kääntänyt englanniksi erään elokuvan treatmentia eli raakaversiota. Ollaan myös ideoitu ja palloteltu eri ohjelmien sisältöjä.”

Jutellessa Outilta tipahtelee tv- ja elokuva-alan termejä niin, että kokemattomampi tippuu jo kärryiltä.

”Yks päivä mä otin kaikki leffat täältä ja katoin ne läpi. Sekin on perehtymistä. Onhan tää leffafriikin unelmatyö, kun joutuu työkseen kattomaan leffoja”, Outi nauraa.

Tuotantoyhtiön omistajat Jani Pösö ja Teemu Nikki ja ovat tuottaneet It’s Aliven suositun nuortensarjan #lovemillan. It´s Alive Films työllistää tuotantojen ja Outin lisäksi neljä ihmistä.

”Suurin osa elokuva-alan työläisistä on freelancereita, koska onhan tää projektikohtaista keikkatyötä. Meillä on freelancer-sopparit kaikilla”, Pösö tiivistää. Elokuva-alaa Pösö kuvaa humoristisesti Exceleiden pyörittämisen ja pellehyppyjen sekamelskaksi.

työkokeilu

”Alalle työllistyy sellaisia ihmisiä, jotka haluavat mielekkään työn ja sen verran rahaa, että sillä pystyy elämään. Rikastuminen ei voi olla syynä alalle tuloon. Hurttia ja työtä pelkäämätöntä asennetta tämä myös vaatii. Outi on napannut hommista kiinni nopeesti ja on ollut itse tosi aktiivinen. Outi on vaikuttanut paljon siihen mihin Give Me Five on muotoutunut ja siinä on nyt kliksahtanut montaa asiaa paikalleen. Outin vahvasta ymmärryksestä kanavien ja ohjelmistosuunnittelun puolelta on ollut hyötyä.”

”Opteamin kun sain avuksi tähän, niin hävisi taakka harteilta ja ei tarvitse itse keskittyä byrokratiaan.”  Outi

Outi kannattaa työpaikallaan ja blogissaan avoimuutta: ”En mä tiennyt mitä ammatillinen kuntoutus tarkoittaa, ennen kuin osui omalle kohdalle. Toivoisin ihmisten tietävän, että tämmöinen mahdollisuus on ja että osaisi kysyä tätä itsekin. Ei tämä täällä ole mikään iso juttu ollut kenellekään. Kyllä avoimuus helpottaa omaa ja muidenkin työtä. Se on tietysti jokaisen oma asia, mitä työkokeilupaikassaan haluaa kertoa, mutta ainakin itse kannustan avoimeen keskusteluun, vaikka sitten omalle esimiehelle.”

”Musta on tullu ihan työkokeilu-fani. Tää on ihan sairaan hieno systeemi”, hehkuttaa Pösö.

”Työkokeilu passaa tähän meidän maailmaan ihan älyttömän hyvin. Maailma kun maailma niin tämä on ihan mahtava homma. Tää on juuri sitä mihin suuntaan asioiden pitäs liikkuakin. Ei me Outin kanssa olla töissä keretty työkokeilusta niinkään puhua, paitsi toimistolla työajan jälkeen sitten. Työhän on samanlaista elämää ku mikä tahansa muukin elämä. Välillä tulee lokaa niskaan." 

”Yks osatekijä mikä vaikutti varmaan siihen, että tää on mennyt niin nappiin, on hyvä perehdytyspaketti. Ihan sellaisten perusasioiden vielä tullessa tutuksi, esim. missä sijaitsee kahvinkeitin, voi sitten keskittyä itse duuniin.”

Kahvinkeittimen sijainti ja muu tuotantoyhtiön arki on selkeästi tullut tutuksi.                           

”Ei ole kyllä hetkeäkään kaduttanut tulla tänne”, Outi kuittaa.

TUTUSTU TYÖKYKYJOHTAMISEN PALVELUIHIMME

Mikä on työkokeilu? Työkokeilu voidaan toteuttaa esimerkiksi osana ammatillista kuntoutusta. Työkokeilussa kokeillaan työskentelyä uusissa tehtävissä tai vanhassa työssä esimerkiksi pitkän sairasloman jälkeen.