Ammatillisen kuntoutuksen avulla pääministerin kaimalle uusi ura ja elämä

29.9.2015    Aiheet: Ammatillinen kuntoutus, Työkykyjohtaminen, Ajankohtaista

”Ilman Opteamin apua en olisi ikinä onnistunut löytämään uutta uraa”, kertoo pääministerin kaima Juha Sipilä.

Juha Sipilä on Opteamin ammatillisen kuntoutuksen asiakas, jonka työnteko kävi mahdottomaksi rasitusvammojen takia vuonna 2013. Opteamin ammatillisen kuntoutuksen palveluiden avulla hän on löytänyt itselleen uuden uran.

Miten kaikki alkoi?

”Olin vuosikausia ajanut vastapainotrukkia varastolla ja pari vuotta sitten jatkuva tärinä ja huono työasento lopulta aiheuttivat sellaisia kipuja, että en enää pystynyt olemaan töissä.
Jouduin sairauslomalle ja sitä kestikin sitten noin 9 kuukautta, jonka aikana kävin fysioterapeuteilla hoidossa ja sain lääkkeitä. Oireettomana menin töihin, mutta melko pian kivut taas alkoivat. Vaikka työnantajan kanssa yritimme löytää minulle kevyempiä töitä, oireet kuitenkin jatkuivat ja ruvettiin yhdessä työterveyslääkärin ja työnantajan kanssa pohtimaan mitä nyt pitäisi tehdä.”

ammatillinen kuntoutus Juha Sipilä

 

Miten päädyit Opteamin ammatillisen kuntoutuksen piiriin?

”Työterveyslääkäri oli tosi hyvä ja tiesi erilaisista kuntoutumismahdollisuuksista. Hän pisti vireille kuntoutusprosessin ja keväällä 2015 sain työeläkelaitokselta tiedon, että olen saanut myönteisen kuntoutuspäätöksen.

Työeläkelaitos ohjasi minut Opteamin ammatillisen kuntoutuksen palveluiden piiriin. En ollut ikinä kuullutkaan Opteamista ja olin kyllä hiukan epäilevällä kannalla: pystyisikö tämä yritys oikeasti auttamaan minua?”

Mitä kuntoutusprosessiin sinun kohdallasi kuului?

”Ammatillisen kuntoutuksen ammattilainen Sanna Salminen on pitänyt minusta tosi hyvää huolta alusta lähtien ja hän on kanssani kartoittanut erilaisia työkokeilumahdollisuuksia niin kuin myös koulutusvaihtoehtoja. Teimme myös yhdessä ansioluettelon minulle. Minun ei ole tarvinnut hakea töitä 20 vuoteen, enkä todellakaan olisi osannut kertoa houkuttelevassa muodossa itsestäni.”

Oliko vaikeaa löytää työkokeilupaikka?

”Koska olen harrastanut musiikkia yli 20 vuotta ja muun muassa soittanut rumpuja erilaisissa bändikokoonpanoissa, tulin ajatelleeksi että musiikkialalta voisi löytyä työkokeilumahdollisuuksia, joissa voisin harjoitella erilaisia työtehtäviä. Eräänä päivänä kävelin sisään muutamaan musiikkiliikkeeseen Helsingin keskustassa ja päivän päätteeksi olin saanut järjestettyä työkokeilujakson eräässä liikkeessä. Toimin liikkeessä sekä asiakaspalvelutehtävissä myyjänä että tein myös töitä varastossa.”

Sinusta tulee nyt koneistuksen ammattilainen – Miten siihen päädyit?

”Sannan kanssa me tuota puntaroitiin. Ensin mietimme olisiko hoiva- tai palveluala sopiva vaihtoehto minulle, mutta en oikein lämmennyt ajatukselle. Sen jälkeen Sanna ehdotti Amiedun ammatillista perustutkintoja, joiden joukosta löytyikin minua kiinnostavia koulutuspolkuja. Hain ja pääsin opiskelemaan kone- ja metallialaa Amieduun, jossa on todella mukava meininki.

Uuden uran löytäminen on haastava urakka – Miten tärkeäksi koit Opteamin palvelut?

”Ilman Opteamista saatuja palveluita en varmasti olisi pärjännyt! On se kuntoutukseen pääseminen ja vaihtoehtojen kartoittaminen sellainen byrokraattinen viidakko.

Kävin Opteamissa keskustelemassa ja selvittämässä asioita noin 12–15 kertaa ja oli todella huojentavaa, että Opteamissa oli henkilökohtainen sparraaja ja asioiden selvittäjä, jonka kanssa kaikista kysymyksistä pystyi juttelemaan. Samalla on myös löytynyt hyvä fysioterapeutti ja hänen ohjeilla olen ollut oireeton jo pitkään.

On makeeta löytää uusi ura. Se antaa potkua elämään aivan uudella tavalla.”

 

Juha Sipilä on saanut vakituisen työpaikan Opteam-jutun julkaisun jälkeen. Onnea ja menestystä Juhalle tulevaisuudessa!