luovat alat

”Ei päde meidän toimialalla” – erityislaatuinen luova ala?

22.5.2017    Aiheet: Luova, Blogi

Lähes jokainen haluaa olla ainutlaatuinen – myös lähes jokainen toimiala. Luoville aloille ja luoville ammattilaisille oman erityislaatuisuuden korostaminen on erityisen luontevaa. Mutta ovatko luovat alat todella erityislaatuisia?

Usein kuultu ”Ei päde meidän toimialalla”

Jos satut olemaan konsultti, olet lähes sataprosenttisen varmasti kuullut tämän lausahduksen useamman kerran elämässäsi. Olet jutellut mahdollisen asiakkaan kanssa ja kertonut muilta toimialoilta esimerkkejä siitä, miten vaikkapa muutostilanteet on hoidettu. Turhaan: asiakas on vakuuttunut oman toimialansa tai yrityksensä ainutlaatuisuudesta eikä siksi usko, että heillä toimisi se, mikä toimii lähes kaikkialla muualla.

Jos taas olet lähes minkä tahansa organisaation työntekijä tai johtaja, olet jokseenkin todennäköisesti sanonut tai ajatellut tämän ainakin joskus. "Täällä hoidetaan ihmisiä eikä kasata autoja", sanoi kirurgi, kun Toyotan tehtailla kehitettyjä järjestelmällisiä laadun parantamisen menetelmiä tuotiin terveydenhuoltoon. "Geelitukat ei vaan tajuu, että tämä on luovaa työtä eikä insinöörihommaa", arvelivat journalistit, kun liikkeenjohdon asiantuntijat saapuivat analysoimaan prosesseja mediataloon.

”Ei päde meidän toimialalla” on inhimillinen ajatus

Useimmat haluavat olla ainutlaatuisia, toisenlaisia kuin muut. Moni suhtautuu työhön intohimoisesti, ja silloin oman toimialan erityispiirteisiin tulee suhtauduttua hellän ylpeästi.

Ajatus on inhimillinen myös siitä syystä, että ihmiset haluavat useimmiten hallita itse omaa tilaansa. Kun joku tulee tuomaan muilta aloilta tuttuja menetelmiä ja toimintatapoja omalle työpaikalle, oma hallinnan tunne heikkenee. Ulkopuoliset mestaroijat ärsyttävät.

Itse olen työskennellyt suurimman osan aikuiselämästäni media-alalla. Myös markkinointi ja viestintä sekä muotoilu ovat minulle tuttuja osaamisalueita ja kulttuureja. Olen tuon tuostakin todennut, että tämä tai tuo ei kyllä ihan tuollaisenaan toimi media-alalla, koska media-ala poikkeaa kaikesta muusta inhimillisestä toiminnasta. Joskus olen varmaan ollut oikeassa, aika usein väärässä.

Mikä sitten tekee luovasta alasta ainutlaatuisen?

Luovilla aloilla on mahdollisesti joitakin sellaisia piirteitä, jotka aidosti ja todellisesti erottavat niitä muista aloista.

Luovan alan toimenkuvat ja osaamisvaatimukset saattavat esimerkiksi olla vaikeammin standardoitavissa kuin monen muun alan. Tuntuu olevan niin, että vaikkapa brand managerin toimenkuvassa on enemmän vaihtelua kuin java-koodarin.

Tai sitten ei. Voi myös olla, että luovan alan toimenkuvia ei ole haluttu tai osattu määritellä tarkasti, tai että niiltä ei toistaiseksi ole vaadittu samanlaista määrittelyä ja mitattavuutta kuin monilta muilta aloilta.

Tällekin voi olla sekä hyviä että huonoja syitä. Voi olla, että luovien töiden ympärillä pitääkin leijua vaikeasti määriteltävää viehätystä, eräänlaista taikapölyä, jonka voima piilee juuri siinä, että sitä ei voi määritellä. Mutta voi myös olla, että määrittelyjä pakenevan on helpompi kätkeytyä taikapölyyn kuin sen, jota arvioidaan tulosten eikä tunnelman perusteella.

luova ala blogi 960x640 tekstinosto.jpg

 

Luovienkin alojen maailma muuttuu vauhdikkaasti. Vaatimukset kovenevat, kilpailu on globaalistuneessa maailmassa kovempaa kuin koskaan, ja talouden painopisteen liukuminen pois länsimaista kiristää elämisen ehtoja hitaasti mutta vääjäämättä.

Siksi myös luovilla aloilla kannattaa kyseenalaistaa totutut ajatukset. Voi olla, että oman erityislaatuisuuden vaaliminen estää paikka paikoin asiakkaiden kuuntelun ja toiminnan muokkaamisen niin, että se palvelee nimenomaan asiakkaita eikä tekijöiden identiteettiä ja motiiveja. Voi olla, että joskus mallia kannattaa ottaa muiltakin toimialoilta.

-- --

muutosturva

 

Yhdistämme luovan alan työt ja tekijät

Ennen Opteam Luovaa töitä ja tekijöitä piti huhuilla eri verkostoista, nyt ne kaikki löytyvät Opteam Luovasta. Jos olet luovan alan osaaja ja etsit vakituisia, osa-aikaisia tai oman yrityksen kautta tehtäviä töitä, olet oikeassa paikassa. Samoin sinä, joka etsit vaivatonta ja joustavaa tapaa rekrytoida uusia työntekijöitä.

TUTUSTU OPTEAM LUOVAAN

 

Elina Yrjölä

Elina Yrjölä

elina.yrjola@opteam.fi

Asiakkuusjohtaja, Opteam Luova
Puh. 040 1252 248

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset