avustajakoira

#Opteampennut-blogi: Elämäntyö vai elämä ja työ, avustajakoirallakin

10.11.2017    Aiheet: Blogi, Opteam-pennut

Avustajakoiran tavallisimpiin työtehtäviin lukeutuu monia toimintarajoitteisen henkilön arjen askareita ja itsenäisyyttä edistäviä asioita. Avustajakoiria voidaan todellakin pitää yhteiskunnallisesti merkittävinä, sillä pitkällä tähtäimellä nämä karvakuonot tuovat säästöä yhteiskunnalle monin tavoin.

Tästä hyvänä esimerkkinä eräs avustajakoiran käyttäjä kertoo ennen avustajakoiran saamista tarvinneensa henkilökohtaista avustajaa kahdeksan tuntia päivässä. Nyt hän tarvitsee ihmisapua vain tunnin päivässä, muun ajan hän pärjää avustajakoiran kanssa kahdestaan. Aivan uskomatonta, mihin kaikkeen nämä superkoirat pystyvät.

Avustajakoiran Perusduunia

Avustajakoira on käyttäjälleen apuväline, joka nostaa pudonneita esineitä, pieniä tai suuria. Käskysanana toimii useimmilla koirilla ”ota”. Uskokaa tai älkää, esimerkiksi kolikot ja pankkikortti nousevat helposti kaupan liukkaalta lattialta. Tai vastaavasti 1,5 litran limupullo nousee kepeästi ”laita”-käskyllä ostoskoriin tai kassahihnalle. On ne taitavia! Myös nimettyjen tavaroiden noutaminen kuuluu perusrepertuaariin, enää ei ole hukassa puhelin tai kotiavaimet, avustajakoira pitää siitä huolen. Avustajakoiran käyttäjä ei aina ole pyörätuolissa istuva henkilö ja avustajakoiran tärkeä tehtävä on myös toimia kävelyn tukena.

Lisäksi avustajakoira avaa painaviakin ovia ”ovi”-käskyllä ja sulkee, kun vain tokaisee, että ”kiinni”. Helppoa perusduunia, eikös? Ainakin avustajakoiralle se on ihan pala kakkua. Ovessa tulee luonnollisesti olla köysi, josta avustajakoira vetää. Myös valot menevät päälle ja sammuvat avustajakoiran toimesta. Samalla metodilla tulee hoidetuksi myös muiden katkaisijoiden painaminen, kuten esimerkiksi hissin tilaaminen. Tämän lisäksi avustajakoiralta hoituu ainakin pyykinpesukoneen täyttö sekä tyhjennys, pukeutumisessa ja riisumisessa avustaminen. Roskien vientiä unohtamatta. Huhu kertoo, että ainakin joillakin yksilöillä myös keittiön imurointi ja lautasten tiskaaminen onnistuvat.

Ystävä ja tuki

Avustajakoira on myös todellinen ystävä. Onhan tutkimuksissa kautta aikojen todettu koirilla olevan terveyttä edistävä vaikutus. Avustajakoiran myötä monen ihmisen elämään tulee uutta sisältöä ja turvallisuudentunne sekä itsetunto kohenevat.

Lisäksi avustajakoirien käyttäjät kokevat, että rajoite tai vamma hyväksytään helpommin koiran ansiosta. Monet kertovat myös sosiaalisten kontaktien sekä yleisen suvaitsevaisuuden lisääntyneen avustajakoiran saamisen myötä. Lisäksi koira rakastaa ja vastaanottaa rakkautta ehdoitta sekä vie ihmisen ulkoilemaan, pois neljän seinän sisältä, pakostikin.

Aputassun vapaapäivä

Vaikka avustajakoira rakastaa työtään, joka on sille leikkiä, täytyy sille tarjota myös ruhtinaallisesti vapaa-aikaa ja muita virikkeitä. Tätä täytyy miellyttämishaluiselle ja työnarkomaanille avustajakoiralle, joita useimmat ovat, aika ajoin yrittää muistutella. Jotta jaksaa paiskia töitä, tulee avustajakoiran saada olla myös ”peruskoira”. Leikkiä lajitovereiden kanssa, kieriä mutaojissa, kirmata vapaana metsissä ja pelloilla, syödä kesäisin mustikoita suoraan pensaasta ja harrastaa - vaikkapa agilityä.

Yhtenä tärkeistä ominaisuuksista avustajakoiralla voidaan pitää rentoutumiskykyä – koulutettu avustajakoira lepää ja lataa akkujaan aina tilaisuuden tullen, missä tahansa. Siinäpä pohdittavaa, elämäntyö vai elämä ja työ? Nimittäin, kun apua tarvitaan, on aputassu sekunneissa paikalla, vaikka sitten mutaisena ja mustikat suupielessä. Joten vastaus lienee helppo: elämä ja työ, kuten kuuluukin.

avustajakoira

 

Kuvat: Juha Lindroos ja Ida Tallqvist

Opteam laajensi rekrytointia ja lähdimme mukaan tukemaan neljän avustajakoiraksi koulutettavan koiranpennun kasvatusta. Avustajakoira on elämänkumppani esimerkiksi liikuntarajoitteiselle ihmiselle, joka tarvitsee apua arjen askareissa. Avustajakoirien kasvatus ja koulutus toimii yksityisen rahoituksen varassa. Opteamin avustajakoirablogissa seurataan Rian, Rauhan, Ruun ja Riston koulutustaivalta Axxellin koulutuskeskuksen Brusabyn yksikössä ja matkaa kohti avustajakoiran työtä.

Opteamin avustajakoirablogissa kerromme koirien kuulumisia koulutustaipaleelta sekä lisää avustajakoiratoiminnasta. Opteam-pentueen vauhdikkaita vaiheita voi seurata myös Instagramissa hashtagillä #opteampennut.

 

Lisää tietoa avustajakoirista:
Avustajakoira - Assistenthund ry. >>
Invalidiliitto / avustajakoirat >>

Opteam-pennut

Opteam-pennut

Opteamin avustajakoirablogissa seurataan Rian, Rauhan, Ruun ja Riston matkaa avustajakoiriksi.

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset

 

henkilöstövalmennus