paakuva-vuokratyo-eettisyys-mvh-opteam-blogi.jpg

Henkilöstövuokrauksen eettisyys tulisi ymmartää

17.8.2017    Aiheet: Työelämä, Henkilöstövuokraus, Blogi

Tuotteiden ja palveluiden uusi kulutusmalli, jossa kuluttajalla on mahdollisuus tyydyttää kaikki tarpeensa ja toiveensa silloin kuin hänelle parhaiten sopii, luo yrityksille työvoimapaineita aivan uudella tavalla. Yritys tarvitsee työntekijöitä epäsäännöllisesti ja usein ennakoimattomasti ja työtä pitäisi voida teettää silloin kun sitä tarvitaan. Tämä on varsinkin totta toimialoilla, jossa kysyntä vaihtelee voimakkaasti vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan.

Työelämän murroksessa lisääntyvät epäsäännölliset ja -tyypilliset tarpeet ja työtilaisuudet ja mitä se käytännössä tarkoittaa työnteettämisen näkökulmasta, ei vielä ole riittävän selkeästi määritelty. Hallitus onkin kehysriihen tuloksena ilmoittanut, että keikkatyösopimuksiin (nollatuntisopimuksiin) valmistellaan pelisääntöjä. SAK on taasen ilmoittanut tavoittelevansa parannuksia ”silpputyöläisten” asemaan.

Tämä tiedetään: Optimaalinen työntekijämäärä varmistaa tuottoisan yritystoiminnan

Asia on työnantajan kannalta yksinkertainen. Tehokkain tapa turvata yrityksen kysyntähuiput, jotka aiheuttavat työvoimatarpeen epäsäännöllisyyden, on noudattaa nollasopimuksia. Nollatuntisopimusta noudattavassa työsuhteessa työnantaja ei sitoudu tarjoamaan tiettyä määrää työtunteja viikossa, vaan työmäärä vaihtelee tarpeen mukaan. Luonnollisesti yritys pyrkii optimoimaan työntekijöiden määrän varmistaakseen kannattavuuden. Yritysten työvoiman tarpeen epäsäännöllisyys on nyt yhä säännöllisempää ja siksi yhä useampi yritys etsii erilaisia vaihtoehtoja, joilla työnteko optimoidaan.

opteam-blogi-mvh-nostokuva-eettisyys-vuokratyo.jpg

Tämäkin tiedetään: Työntekijäkin toivoo räätälöityjä työmahdollisuuksia

Työntekijän kannalta asia ei ole yhtä yksinkertainen. Vanhan maailman yhteiskunta on rakennettu ennustettavalle kokoaikatyölle ja siksi kaikki muut mallit aiheuttavat ongelmia.

Epäsäännöllinen ja ennustamaton työmäärä, varsinkin jos työtä ei ole tarjolla riittävästi, eikä siten varmista toimeentuloa, herättää pelkoa ja perusteltua turvattomuutta työntekijöissä. Sen torjumiseksi työntekijä joutuu hakemaan työtilaisuuksia monelta eri työnantajalta, joka on aikavievää, hankalasti järjestettävissä ja ahdistusta lisäävää.

Mutta jos työmäärä joustaisikin työntekijän tarpeen mukaan, ei epäsäännöllisyys olisikaan enää ongelma. Tekemällä toisinaan enemmän töitä, mahdollista itselleen enemmän vapaa-aikaa toisena hetkenä.

Tämä kuitenkin lienee uutta: Epäsäännöllisistä työtilaisuuksista on mahdollista räätälöidä sekä työnantajalle että työntekijälle sopivat

Miten sekä työnantaja että työntekijä voisivat räätälöidä tarpeisiinsa sopivat työmäärät? Henkilöstöpalvelualan yritykset pystyvät ratkaisemaan tämän yhtälön.

Kun yritysten epäsäännölliset työvoimatarpeet kerätään johdonmukaisesti kaikkiin henkilöstöpalvelualan yrityksiin, ne voidaan keskitetysti jakaa työntekijöille heidän tarpeidensa mukaisesti. Kun työnantajan ei tarvitse itse hallinnoida ehkä lukuisten osa-aikaisten työntekijöiden työsopimuksia, perehdytystä, työaikalistoja, työterveyshuoltoa, työntekijöiden kontaktointia jne., säästyy aikaa ja varsinkin rahaa. Eli toiminta tehostuu ja tulee kannattavammaksi.

Työntekijöille henkilöstöpalveluyritysten laajat työelämäkontaktit ja sähköiset järjestelmät tarjoavat tänä päivänä aivan uuden tavan koota itselleen juuri sellaisen työmäärän, joka hänen tilanteeseen sopii. Sen sijaan, että työntekijä juoksee työnhaussa usealla eri toimijalla keräten osa-aikatyön palasia, tai kärsii riittämättömän toimeentulon varassa, hän saa kaikki työtilaisuudet yhdeltä luukulta. Ja hän voi rakentaa itselleen juuri sellaisen työmääräpaletin joka hänelle sopii. Kokopäiväisen tai osa-aikaisen, riippuen hänen omista tarpeistaan.

 

opteam_ppt_tyokokonaisuuskaavio.png

Vuokratyö ratkaisee osa-aika-, silppu-, keikkatyö- ja nollasopimusongelmat

Vuokratyöfirmat palvelevat sekä työntekijää että työnantajaa luomalla molemmille osapuolille parhaan mahdollisen paketin. Työvoiman vuokraus on kehittynyt useiden työsopimuslain muutosten ja alan oman auktorisointijärjestelmän myötä salonkikelpoiseksi työllistämiskeinoksi ja alan toimijat vuosikymmenten kokemuksen myötä työllistämisen ammattilaisiksi.

Nyt vain pitäisi hyväksyä henkilöstöpalvelualan yritysten rooli ja työvoimanvuokrauksen merkitys kohtaanto-ongelman keskeisenä ratkaisijana.

Myös Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen haluaa muistuttaa henkilöstöpalvelualan tärkeydestä. Hän toteaa blogissaan, että on todella ”valitettavaa, että moniin työehtosopimuksiin sisältyy rajoituksia vuokratyövoiman käytöstä. Rajoitukset eivät ole tätä päivää ja vielä vähemmän tulevaisuuden työelämää”.

Ennen kuin taas lähdetään uusille erehdyksen oppimispoluille, kannattaisi tarkastella jo nyt käytössä olevaa keinovalikoimaa. On suorastaan epäeettistä olla hyödyntämättä henkilöstövuokrausyritysten ammattitaitoa ja työelämäkontakteja kun tavoitellaan yritysten parempaa kannattavuutta ja työntekijöiden vastuullisempaa työllistämistä. Työehtosopimuksiin kirjattavat rajoitukset eivät paranna työntekijöiden asemaa vaan huonontavat sitä.

 

Minna Vanhala-Harmanen nimitettiin Baronan uudeksi toimitusjohtajaksi 1.1.2018. Jatkossa voit lukea Minnan ajatuksia työelämästä Baronan blogista.

LUE MINNAN UUSIN BLOGI BARONAN BLOGISTA

Minna Vanhala-Harmanen

Minna Vanhala-Harmanen

minna.vanhala-harmanen@barona.fi

Toimitusjohtaja, Barona
puh. 040 0511 786

Opteam on osa Baronaa

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset