Johtaja, kohtaa itsesi ja kehity esimiehenä

6.4.2017    Aiheet: Johtaminen, Työelämä, Ajankohtaista

Johtajan rooli on usein yksinäinen. Johtajaretriitissä pääsee paitsi pysähtymään myös miettimään johtajuuttaan yhdessä muiden johtajien kanssa.

Johtaminen ja esimiestyö on usein kuormittavaa ja raskasta. Ajatus johtajaretriitistä syntyi, kun lähdimme miettimään, mikä voisi auttaa johtajan omassa jaksamisessa. Kun aloin suunnitella ensimmäistä johtajaretriittiämme, en löytänyt johtajuuteen keskittyvää retriittiä edes ulkomailta.

Usein johtaja on omassa roolissaan hyvin yksin. Retriitissä pääsee jakamaan kokemuksiaan kollegiaalisesti muiden samankaltaisessa roolissa olevien kanssa. Osallistujat ovat esimiehiä, johtajia ja yrittäjiä.

Mindfulness osana retriittiä

Retriitissä tutkimme omaa johtajuutta sekä opimme tietoisen läsnäolon taitoja. Ryhmä auttaa peilaamaan asioita eri näkökulmista. Joku on ratkaissut sen ongelman, jonka kanssa toinen painii, joku elää samanlaisessa tilanteessa paraikaa.

Mindfulnessin eli hyväksyvän tietoisen läsnäolon avulla voi parantaa omaa keskittymiskykyä ja saada stressin tai kuormituksen tunteen laskemaan, minkä jälkeen voi avoimemmin havaita omaa tilannetta. Retriitti pakottaa pysähtymään ja rauhoittumaan. Kahden vuorokauden aikana teemme paljon harjoitteita, jotta niiden tekemistä on helppo jatkaa itsekseen.

 

mindfulness

Aito ja vakuuttava johtaja

Johtamista tehdään omalla persoonalla. Nykyään puhutaan paljon autenttisesta johtajuudesta: kun olet enemmän itsesi, olet vaikuttavampi johtaja. Oma itsensä täytyy kuitenkin olla fiksusti ja kyetä säätelemään omaa käyttäytymistä, tunnistaa oma persoonansa ja rauhoittua ennen toimimista.

Autenttinen johtaminen ei onnistu ilman ajoittaista pysähtymistä ja harjoittamista. Se on helpompaa, kun saa etäisyyttä arkeen.

Rauhoittuminen ja arjesta irtautuminen

Luonnonläheinen Hämeenlinnan Kieloranta sopii rauhoittumiseen hyvin. Retriitin aikana on mahdollisuus nauttia hyvästä ruuasta, nukkua ja levätä. Moni sanookin, että yhtäkkiä uni oli parempaa, kun ympärillä ei ollut normaaleja juttuja.

Ne asiat, joihin arjessa voi paeta, puuttuvat. Suljemme puhelimet, radiot, kirjat ja televisiot, emmekä käytä alkoholia. Retriitissä pelkästään puhelimesta irtautuminen voi olla se juttu. Puhelimia ei kuitenkaan kerätä keneltäkään pois, vaan sulkemiseen sitoudutaan yhdessä. Kotiin ja töihin on annettu minun puhelinnumeroni. Jos kukaan ei soita, mitään ei ole tapahtunut.

Arjen voi antaa olla, ja samalla huomata, ettei ole korvaamaton. Jos voi olla kaksi päivää tavoittamattomissa, eikä kukaan soita, voisiko arjessakin olla joskus ilman puhelinta? Tai viikonlopun vastaamatta sähköposteihin?

OMIEN MOTIIVIEN OHJAAMINA

Ihmiset tulevat retriittiin hyvin eri syistä. Ei tarvitse olla erityisen stressaantunut tai kuormittunut hyötyäkseen retriitistä.

Joku tulee oppimaan mindfulnessia, joku kokee olevansa niin uupunut, että hänen on pakko löytää joku ratkaisu. Yksi haluaa päästä hetkeksi pois oravanpyörästä ja toinen pysähtyä miettimään omaa johtajuuttaan. Viimeksi yksi osallistuja tuli vaimonsa käskemänä. Hän mietti aluksi, että mitä tekee koko retriitissä, mutta lähti kuitenkin mukaan avoimin mielin. Lopulta hän todennäköisesti hyötyi enemmän kuin kukaan muu.

Emme harjoittele johtamisen kikkakonsteja tai taitoja, vaan tutkimme johtajuutta. Kokeneet esimiehet kyllä tietävät paljon johtamisesta. He eivät vain välttämättä ole pysähtyneet miettimään ja soveltamaan. Nyt on aikaa siihen.

Mindfulness-harjoitteita suunnataan johtamiseen tai johtamistilanteeseen. Hyöty voi olla sitä, että tunnistaa missä on johtajuudessaan ja mitä tässä kohtaa voi kehittää. Ryhmässä nousee esiin asioita, joita ei yksin tulisi ajatelleeksi tai huomanneeksi.

Kaikki on luottamuksellista, ja jokainen päättää itse, millä tasolla haluaa jakaa itsestään tietoa. Paikalle tullaan omana itsenä ei organisaation edustajana eikä johtajana ja alaisena.

Kun kiireinen johtaja pitkästä aikaa pysähtyy, hän joutuu miettimään miten oikeasti jaksaa ja voi. Esille voi nousta monenlaisia asioita: ei jaksakaan niin hyvin, ei viihdy nykyisessä työssä tai roolissa, kotona voi olla ongelmia. Elämässä ei välttämättä tule kohdattua itseään kovin usein.

Retriitit ovat olleet myös minulle hienoja kokemuksia. On hienoa nähdä muutos, joka ihmisissä tapahtuu parissa päivässä. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä tällaista työkseni.

 

mindfulness

Ajatus retriitistä pelotti, mutta kokemus osoittautui upeaksi

Syksyn Johtajaretriittiin osallistunut johtaja kertoo, että pysähtyminen teki hänestä entistä rauhallisemman johtajan ja läsnäolevamman vanhemman.

"Tänä päivänä informaatiota tulee koko ajan kaikkialta.

Etukäteen ajatus siitä, että on kaksi päivää kaikkien vempeleiden ulkopuolella, oli aika kauhistuttava. Ei ole missään mukana, eikä tiedä, mitä sillä välin tapahtuu.

Mietin myös, että miten kaiken keskeyttäminen onnistuu ja voinko olla niin itsekäs, että lähden keskeltä kaikkea kiirettä ja jätän muut tekemään duunia, kun itse vain rentoudun. Kuinka itsekästä se on?

Noh, nyt kun näen, kuinka koko tiimi on hyötynyt siitä, tajuan, että se ei ole itsekästä vaan tuo hyvää muillekin.

Oli huikea kokemus pysäyttää kaikki ja rauhoittua. Tajuta, että minä olen ansainnut tämän, ja voin olla tässä hetkessä ja miettiä, miten minä voin.

Osaan pysähtyä ja miettiä asiat ensin itse läpi, välillä jopa osaan nukkua yön yli, ennen kuin lähden viemään asioita eteenpäin. Aiemmin se oli minulle vaikeaa.

Alkuun keskittyminen oli vaikeaa, mutta kun parin päivän ajan kiinnitti vain huomiota itseensä ja rauhoittumiseen, on se hyvä olo kantanut kuukausien päähän.

Kun nyt töissä alan hyperventiloimaan tai hermostumaan, tulevat Hipun sanat mieleen: "Keskity hengitykseen, rauhoitu, mieti miltä sinusta tuntuu." Sanat ovat jääneet takaraivoon.

Olen nykyään rauhallisempi johtaja ja pystyn keskittymään tilanteisiin paremmin. Osaan pysähtyä ja miettiä asiat ensin itse läpi, välillä jopa osaan nukkua yön yli, ennen kuin lähden viemään asioita eteenpäin. Aiemmin se oli minulle vaikeaa.

Illalla saunassa puhuimme retriittiporukassa siitä, kuinka vapauttavaa on olla ilman puhelinta ja täysin tavoittamattomissa. Oli vaikuttavaa huomata, millaisia ajatuksia itsellä on ja mitä kaikkea omassa päässä tapahtuu, kun sitä rauhoittuu kuuntelemaan.

hENKISTÄ KASVUA JA LÄSNÄOLOA

Parin päivän aikana kasvoin aika paljon. Siinä auttoi se, että porukassa kaikki olivat mukana samalla ajatuksella, mietimme yhdessä muun muassa sitä, miten voimme karsia ärsykkeitä pois myös retriitin jälkeen. Teimme listaa ja veimme ajatusta eteenpäin.

Aiemmin tosi usein menin kotiin puhelimessa puhuen. En ollut läsnä lasten kanssa, vaan edelleen töissä. Porukan kanssa teimme tähän suunnitelman. Nykyään ajan kotipihaan, puhun puheluni autossa loppuun, pysähdyn, kuuntelen tietyn biisin ja vaihdan kotimoodin. Työt jäävät autoon ja kotona olen vain lasten kanssa.

Retriitistä elämääni jäi tyyppejä, joita tapaan vieläkin. Oli harvinainen tilanne tavata uusia ihmisiä niin, että välistä puuttuu hierarkia ja työroolit. Olet vain puhtaasti läsnä. Työ ei ole olennaista vaan se, että siellä on ihmisiä kohtaamassa toisia ihmisiä.

Heti alussa tehtiin selväksi, ettei kenenkään tarvitse kertoa itsestään etunimeä enempää, ellei siltä tunnu. Se oli harvinainen tilanne, ja jokaisen pitäisi kokea se joskus.

Lähtisin heti uudestaan."

 

Hippu Pintilä

Hippu Pintilä

seniorikonsultti, psykologi, Mindfulness-ohjaaja CFM ®
Hipulla on yli 20 vuoden kokemus henkilöstöjohdon tehtävistä yrityksen sisällä tai konsulttina.

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset