avustajakoirablogi.jpg

#Opteampennut-blogi: pienin tassuin kohti työelämän ja arjen sankaruutta

11.7.2017    Aiheet: Opteam-pennut

Kesä on kauneimmillaan ja Opteam-pentueen Rian mammaloma – Riasta tuli äiti keväällä, kun hän sai kahdeksan (!) pentua – on vaihtunut kesälomaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jo toisen polven avustajakoirakoululaiset, iki-ihanat ”lapsenlapsemme”, ovat aloittaneet matkansa kohti tulevaisuuden työelämän ja arjen sankareiksi. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Opteam toivottaa pienille hännänheiluttajille menestystä tulevaan. Jäämme "isovanhempien" ylpeydellä ja innolla seuramaan pienten tassujen kasvamista.

avustajakoira

Älkää antako ulkokuoren hämätä! Tässä esittäytyy osa Opteam-pentu Rian jälkikasvusta, uusista tulevaisuuden piinkovista ammattilaisista. (Kuva: Ida Tallqvist)

Kuinka kohdata avustajakoira(koululainen)?

Jotta nämä pienokaiset voivat kehittyä oman alansa huipulle, on niille tärkeää taata työrauha jo alusta lähtien. Jos tapaat avustajakoiran – koululaisen tai jo työelämän konkarin, tulisi se jättää täysin ilman huomiota. Kuulostaa karulta, mutta tämä on äärimmäisen tärkeää koirakon eli koiran ja koiran käyttäjän kannalta. Vaikka avustajakoira koulutetaan olemaan huomioimatta ympäristöään työtehtäviensä aikana, näin edistetään työrauhan antamisella parivaljakon yhteistyön sujuvuutta.

Avustajakoiran huomiotta jättämisellä tarkoitetaan sitä, että sen suloisesta olemuksesta huolimatta, et puhuisi koiralle, koskettaisi tai katsoisi sitä silmiin. Monille koirista juuri lepertely on ”pahin rasti”. Koiran käyttäjää voit kuitenkin jututtaa, kuten ketä tahansa, näet eiköhän tarinoita piisaa nelijalkaisesta apurista!

 

avustajakoira

Rian 9-viikkoinen pentu kaupassa tarkkailemassa, miten Opteamin kassatyöntekijöillä työt sujuvat.  Ilmeestä päätellen oikein hyvin. (Kuva: Ida Tallqvistt)

Missä ikinä liikutkin

Avustajakoiran tunnistat sinivalkoisesta liivistä, valjaista tai repusta, jossa on avustajakoiratunnus. Voit kohdata karvaisen avustajan missä tahansa. Vaikkapa lenkkipolulla, kaupassa, ravintolassa, virastoissa tai sairaalassa. Kaikkialla, missä avustajakoiran käyttäjä ikinä liikkuukaan.

Avustajakoiran oikeudet ovat lailla turvattu, eikä sitä siksi ole esimerkiksi pidettävä kytkettynä taajamassa, kuten tavallisia tassuttelijoita. Myöskään julkisissa liikennevälineissä avustajakoirasta ei peritä lemmikkimaksua, sillä se luokitellaan apuvälineeksi.

 

Opteam laajensi rekrytointia ja lähdimme mukaan tukemaan neljän avustajakoiraksi koulutettavan koiranpennun kasvatusta. Avustajakoira on elämänkumppani esimerkiksi liikuntarajoitteiselle ihmiselle, joka tarvitsee apua arjen askareissa. Avustajakoirien kasvatus ja koulutus toimii yksityisen rahoituksen varassa. Opteamin avustajakoirablogissa seurataan Rian, Rauhan, Ruun ja Riston koulutustaivalta Axxellin koulutuskeskuksen Brusabyn yksikössä ja matkaa kohti avustajakoiran työtä.

Opteamin avustajakoirablogissa kerromme koirien kuulumisia koulutustaipaleelta sekä lisää avustajakoiratoiminnasta. Opteam-pentueen vauhdikkaita vaiheita voi seurata myös Instagramissa hashtagillä #opteampennut.

 

Lisää tietoa avustajakoirista:
Avustajakoira - Assistenthund ry. >>
Invalidiliitto / avustajakoirat >>

Opteam-pennut

Opteam-pennut

Opteamin avustajakoirablogissa seurataan Rian, Rauhan, Ruun ja Riston matkaa avustajakoiriksi.

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset