avustajakoira

#Opteampennut-blogi: Pitkä odotus palkitaan – avustajakoira muuttaa taloon

1.9.2017    Aiheet: Opteam-pennut, Blogi

Kuten jo useammat lukijoistamme tietääkin, Opteam lahjoitti varat neljän avustajakoirapennun Rauhan, Rian, Riston ja Ruun koulutukseen. Avustajakoiratoiminta ei valitettavasti, ainakaan toistaiseksi, kuulu julkisen rahoituksen piiriin, joten toiminta pohjautuu täysin erilaisiin avustuksiin ja lahjoituksiin. Vain 4–7 avustajakoiraa lähtee vuosittain työelämään. Hakijoita on yli nelinkertainen määrä, tällä hetkellä keskimääräinen jonotusaika on 2–6 vuotta.

AVUSTAJAKOIRAN HAKEMINEN JA SAAMINEN – KUKA JA MITEN?

Avustajakoiraa voi hakea täysi-ikäinen fyysisesti toimintarajoitteinen henkilö. Koiraa haetaan Invalidiliitosta. Hakija kutsutaan haastatteluun, jossa tarkoituksena on kartoittaa muun muassa koiran käyttötarvetta ja -mahdollisuuksia sekä itsenäisemmän elämän edellytyksiä. Invalidiliitto valitsee yhteistyössä avustajakoirakoulun henkilöstön kanssa tulevat koirien käyttäjät, minkä jälkeen työryhmä vahvistaa valinnat.

Valmis avustajakoira luovutetaan käyttäjälleen maksutta. Koiran käyttäjän tulee huolehtia koiran ylläpitokustannuksista ja yleisestä hyvinvoinnista. Koirien omistusoikeus säilyy Invalidiliitolla, kun taas hallintaoikeus siirtyy kirjallisella sopimuksella koiran käyttäjälle. Täten käyttäjä sitoutuu ylläpitämään ja kehittämään koiran taitotasoa sekä osallistumaan joka toinen vuosi koiran osaamisarvioon.

Arvioinnin avulla tarkastetaan koirakon yhteistyön toimivuutta sekä tuodaan esille mahdollinen lisäkoulutustarve. Arviossa tarkastetaan, että avustajakoira suorittaa sille opetettuja perustaitoja, liikkuu turvallisesti ympäristössään sekä kykenee rauhoittumaan ja sietää kohtuullista häiriötä. Invalidiliitto testaa sekä myöntää avustajakoirastatuksen luonne-, terveys- sekä käyttönottotestin hyväksytysti suorittaneille koirille. Axxell Brusabyn avustajakoirakoulun ja Invalidiliiton yhteistyössä toteutettava avustajakoiratoiminta on laatuvarmistettu vuonna 2015 kansainvälisen avustajakoirajärjestön ADI:n (Assistance Dogs International) Euroopan kattojärjestön ADEU:n (Assistance Dogs Europe) toimesta.

avustajakoira

"Hei siellä ylhäällä, minustapa tuleekin isona avustajakoira."

YHTEISELO VOI ALKAA

Ennen yhteisen arjen aloittamista koirakolle järjestetään avustajakoirakouluttajan ohjaama yksilöllinen luovutusjakso, jonka kesto vaihtelee koirakosta riippuen. Toisella koirakolla yhteistyö sujuu saumattomasti muutamassa päivässä, joillain se ottaa aikaa viikon, jos toisenkin. Luovutusjakson aikana koirakko totuttelee yhteiseen arkeen muun muassa kulkemalla julkisilla paikoilla kuten kauppakeskuksissa ja kahviloissa. Yhdessä kouluttajan kanssa harjoitellaan perustottelevaisuuden, kuten vaikkapa luoksetulon lisäksi myös erilaisten häiriöiden kohtaamista ja työskentelyä samanaikaisesti.

avustajakoira


Myös yksilöllisiä koiralle opetettuja erityistaitoja harjoitellaan kouluttajan ohjauksella. Näitä voivat olla esimerkiksi hätänäpin painaminen tai kipukohtauksista ilmoittaminen. Yhtä tärkeää, edellä mainittujen lisäksi, koiran käyttäjän on myös tiedostaa ja opetella koiran fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin edellytykset, kuten terveydenhuollon sekä tietysti vapaa-ajan merkityksellisyys koiralle.

Alussa suuressa roolissa on myös peesari eli vapaaehtoinen, koirankoulutuskokemusta omaava henkilö, joka tukee ja auttaa uudenkarheaa koirakkoa. Peesari voi myös avustaa koiran käyttäjää esimerkiksi koulutustilanteiden suunnittelussa ja järjestämisessä tai mahdollisissa ongelmatilanteissa. Peesaaminen on vapaaehtoistyötä, josta ei makseta korvausta. Siitä saattaa silti helposti innostua, sillä on äärimmäisen palkitsevaa nähdä avustajakoira todellisessa työssään, josta se nauttii.

Opteam laajensi rekrytointia ja lähdimme mukaan tukemaan neljän avustajakoiraksi koulutettavan koiranpennun kasvatusta. Avustajakoira on elämänkumppani esimerkiksi liikuntarajoitteiselle ihmiselle, joka tarvitsee apua arjen askareissa. Avustajakoirien kasvatus ja koulutus toimii yksityisen rahoituksen varassa. Opteamin avustajakoirablogissa seurataan Rian, Rauhan, Ruun ja Riston koulutustaivalta Axxellin koulutuskeskuksen Brusabyn yksikössä ja matkaa kohti avustajakoiran työtä.

Opteamin avustajakoirablogissa kerromme koirien kuulumisia koulutustaipaleelta sekä lisää avustajakoiratoiminnasta. Opteam-pentueen vauhdikkaita vaiheita voi seurata myös Instagramissa hashtagillä #opteampennut.

 

Lisää tietoa avustajakoirista:
Avustajakoira - Assistenthund ry. >>
Invalidiliitto / avustajakoirat >>

Opteam-pennut

Opteam-pennut

Opteamin avustajakoirablogissa seurataan Rian, Rauhan, Ruun ja Riston matkaa avustajakoiriksi.

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset