rohkeus

Rohkean bisneksen kolme estettä

12.7.2017    Aiheet: Blogi, Luova

Varovaisuus ei ole kovinkaan suosittu ominaisuus tämän päivän liike-elämässä. Harkintaa ja tilannetajua täytyy toki olla, mutta ketteryys, riskinotto ja rohkeus ovat toivotumpia ominaisuuksia kuin varovaisuus.

Tai siis puheiden tasolla on näin.

Tekojen tasolla on yllättävän usein toisin. Odotetaan nyt vielä. Eikö kuitenkin tehtäisi niin kuin ennenkin on tehty. Ei investoida, kun toimintaympäristö on niin kaoottinen, vaan istutaan mieluummin rahojen päällä eikä päästetä niitä tekemään työtä hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Kuulostaa tutulta, eikö vain? Miksi ihmeessä varovaisuus jyllää, vaikka rohkeudesta puhutaan paljon ja moni mielellään esiintyy rohkeana bisnesihmisenä? Tässä kolme yleistä syytä:

1. Menee liian hyvin

Seisot jyrkänteen laidalla. Kaukana alla on syvä meri. Hyppääminen on riski, mutta jos hyppäät, saatat hyvinkin selviytyä, olethan taitava uimari ja sukeltaja.

Mutta miksi ihmeessä hyppäisit, jos vaihtoehtona on kääntyä, ottaa kymmenen askelta sisämaahan päin ja istua kavereiden kanssa pöytään nauttimaan auringosta ja juomaan kylmää olutta?

Tilanne on aivan toinen, jos olan yli vilkaistessasi näet sotaisan barbaarilauman ryntäävän sinua kohti aseet tanassa ja tappamisen kiilto silmissä. Hyppääminen muuttuu äkkiä hyvinkin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

Niin liike- kuin muussakin elämässä on aurinkoisina päivinä vaikea muistaa, että barbaarilauman rynnistykseen kannattaa varautua. Kannattaa hypätä hallitusti – ja pitää mielessä, että kun oikein ajan kanssa etsii, jostain saattaa löytyä portaat, joita pitkin on hyvä laskeutua rauhallisesti alas rannalle.

rohkeus

2. Menee edelleen liian hyvin

Barbaarilauma on itse asiassa jo tosi lähellä. Tunnet hengityksen niskassasi. Mutta ei tästä nyt vielä kannata hypätä. Ehkä ne pysähtyvät. Ehkä ne muuttavat suuntaa. Voiko olla, että tilannekuvasi on väärä ja olet vain kuvitellut koko barbaarilauman? Eikö nyt vielä kannata odottaa?

Niinpä.

3. Et ehdi hypätä

Muistinko mainita, että et ainoastaan seiso jyrkänteen laidalla vaan myös jonglööraat? Sinulla on viisi viuhkaa ja kuusi keilaa, joita olet oppinut pitämään ilmassa kohtalaisen hyvin. Jos kuitenkin keskittymisesi herpaantuu, katseesi vaeltaa tai kroppasi veltostuu, viuhkat ja keilat putoavat viipymättä. Tiedät hyvin, että barbaarirynnäkkö saattaa olla tulossa, mutta miten ihmeessä sinulla olisi mahdollisuus ruveta tässä hyppelemään, saati etsimään portaita?

Työelämässä tilanne on hyvin usein juuri tällainen. Ilmassa pidettäviä asioita on niin paljon, että kaikki aika ja energia menee jonglööraamiseen. Koska jonglööraus menee aika hyvin, tuntuu järjenvastaiselta antaa edes osan asioista pudota, jotta voisi keskittyä uuteen.

Ja niinpä jonglööraat ja jonglööraat, kunnes barbaarit saapuvat.

 

Me Opteam Luovassa – ja oikeastaan koko Barona Groupissa – uskomme rohkeuteen. Uskomme, että kasvu ja kasvusta syntyvä hyvinvoinnin lisääntyminen vaativat kyllä harkintaa mutta myös paljon rohkeutta. Rohkeus on kykyä ajatella itse ja kuunnella tunteitaan sekä tarttua toimeen. Rohkeus on myös uskallusta erehtyä sekä kykyä oppia virheistä ja yrittää sinnikkäästi uudelleen, kunnes onnistuu.

Tällaista rohkeutta harjoitamme ja harjoittelemme itse koko ajan – vaikka tunnelmamme jyrkänteen reunalla ovat luonnostaan samanlaiset kuin kenellä hyvänsä. Sehän on inhimillistä.

Omia rohkeussuosikkejani ovat esimerkiksi nämä:

  • Suomen Aller, jota toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä porukoineen muokkaa ennakkoluulottomasti mediayhtiöstä databisnekseksi.
  • Timo Aronkydön ja Markus Sovalan vetämä Uusimaa 2019 -tiimi, joka vie sote- ja maakuntauudistusta määrätietoisesti eteenpäin valtakunnan tason tempoilusta huolimatta.
  • Koreografi ja taiteellinen johtaja, pitkäaikainen tanssinopettajani Sonya Lindfors, joka on tinkimätön poliittinen taiteilija, vaikuttava yhteiskunnallinen keskustelija ja uusia polkuja avaava monitaituri.

 

Tähän rohkeuteen kutsumme myös muita, sillä tiedämme, että rohkeutta on kaikkialla, ja joskus sen käyttöönotto vaatii vaan pienen töytäisyn.

 

Siksi järjestämme elokuun lopussa Kasvu vaatii luovaa rohkeutta -aamutilaisuuden. Kutsumme sinut mukaan miettimään, miten rohkea luova ajattelu ja toiminta voi viedä suomalaisia yrityksiä eteenpäin. Tervetuloa!

Siksi olemme myös kumppaneina näyttelijä Antti Luusuaniemen perustamassa Red Carpet Film Festivalissa, joka järjestetään elo-syyskuun vaihteessa Antin kasvumaisemissa Hyvinkäällä. Meistä Red Carpet on rohkea ja luova teko, jossa on hienoa olla mukana. Nähdäänkö Hyvinkäällä?

 -- --

muutosturva

 

 

Elina Yrjölä

Elina Yrjölä

elina.yrjola@opteam.fi

Asiakkuusjohtaja, Opteam Luova
Puh. 040 1252 248

Näytä kaikki kirjoitukset »


Tilaa blogikirjoitukset