Työnhaku on taitolaji – työnhakuvalmennuksessa hiotaan tekniikkaa

22.11.2016    Aiheet: Uudelleensijoittuminen, Ajankohtaista, Outplacement, Muutosturva

”Tärkeintä oli ymmärtää, että jokaiseen työhakemukseen oli paneuduttava pieteetillä ja se oli räätälöitävä mahdollisen työnantajayrityksen tarpeita vastaavaksi”, kertoo Jenni Hölli kokemuksistaan Opteamin järjestämästä uudelleensijoittumisvalmennuksesta.  

Jenni oli äitiyslomalla kun hänen esimiehensä  syksyllä 2014 soitti ja kertoi, että toimintoja suunnitellaan siirrettäväksi ulkomaille ja yrityksessä joudutaan aloittamaan yt-neuvottelut. Keväällä 2015 neuvottelut oli saatu päätökseen ja heidät, jotka eivät halunneet lähteä ulkomaille töihin, jouduttiin irtisanomaan. 

”Muutama yö meni miettiessä mitä tekisin, koska perheemme ei millään pystynyt muuttamaan ulkomaille. Työnantaja kuitenkin tarjosi kaikille halukkaille mahdollisuuden ottaa osaa Opteamin työnhakuvalmennukseen, jonka tavoitteena oli tukea osallistujien mahdollisimman nopeaa työllistymistä. Ajattelin, että minulla ei ole mitään menetettävää ja päätin ilmoittautua valmennukseen.”

”Työhakemusten laatu on tärkeämpi kuin määrä” 

Työnhakuvalmennus koostui kolmesta ryhmämuotoisesta päivästä sekä henkilökohtaisesta tapaamisesta, joissa yksityiskohtaisesti käytiin läpi työn hakemisen erilaisia kokonaisuuksia. 

”Kaikkihan siinä meni uusiksi. CV:ni oli kouluajoilta, joten sen päivittäminen oli tietysti ensimmäinen parannettava asia. Sen jälkeen opettelimme miten työpaikkailmoituksia analysoidaan ja mitä niiden riveiltä on luettavissa ja mitä rivien välistä. Ymmärsin, että potentiaalisen työnantajan tarpeiden ymmärtäminen on ykkösasia. Vasta sen jälkeen pystyn kirjoittamaan hyvän työpaikkahakemuksen.”  

Työhakemus_Jenni_Hölli

Moniin työpaikkoihin saattaa olla satoja hakijoita ja sopivatkin työnhakijat saattavat jäädä työnantajalta huomaamatta, mikäli hakemukset eivät erotu joukosta. 

”Valmennuksessa alleviivattiin, että työhakemuksen on erotuttava massasta. Se ei ole kovin yksinkertaista ja vaatii aikaa. On tarkkaan mietittävä miksi juuri minä olisin paras mahdollinen valinta juuri tämän yrityksen tarpeisiin. Kun näin lähestyy uuden työn hakemista, niin huomaa äkkiä että määrä ei korvaa laatua.”

Uudelleensijoittumisvalmennus on työnhakijan kilpailuetu 

Koska hyviä hakijoita on paljon liikkeellä ja kilpailu työpaikoista armotonta, työnhakijan ei kannata unohtaa ns. piilotyöpaikkoja, eli niitä töitä, joista ei ilmoitella medioissa tai erilaisissa työnhakuportaaleissa. 

”Jotenkin en aikaisemmin ollut tullut ajatelleeksi niitä työpaikkoja, jotka eivät ole julkisessa haussa. Valmennuksessa opastettiin miten piilotyöpaikkoja löydetään esimerkiksi seuraamalla nimitysuutisia tai kasvavien yritysten toimintaa.”  

Työnhaku on taitolaji

"Pelkkä ammattitaito ja työkokemus ei enää ole riittävä tae työllistymiselle. Työtä hakevan on varmistettava, että työnhakutaidot ovat kohdallaan. Ja jos eivät ole, niin niitä on hiottava. Työnhaku on taitolaji ja harjoittelemalla tulee paremmaksi”, toteaa lukemattomia valmennuksia vetänyt seniorikonsultti, psykologi Outi Kärkkäinen Opteamista 

Lähetettyään kymmenkunta työhakemusta ja noudatettuaan valmennuksessa saatuja oppeja, Jenni työllistyi taloushallinnon tehtäviin lasinjalostusteknologiayritys Glastoniin 

”En usko että olisin saanut tämän työn, jos en olisi käynyt Opteamin työnhakuvalmennuksessa”, Jenni toteaa. 

-- --

Työntekijöiden uudelleensijoittuminen työelämään on niin yrityksen, yksilön kuin yhteiskunnankin etu irtisanomistilanteissa. Vastuullinen organisaatio huolehtii irtisanomistilanteessa henkilöstöstään.

 

henkilöstövalmennus